Seçtiğiniz tavan türü, özel alanınıza ve tasarım amacınıza bağlıdır. Ayrıntılı ve göz alıcı olmasına ihtiyacınız var mı? Yoksa temel estetiğin ötesine geçmesi ve üstün performans özelliklerine sahip olması mı gerekiyor? Mekanınız için doğru tasarımı seçmenize yardımcı olmak için burada hem konut hem de ticari ortamlarda en yaygın olarak kullanılan tavan tiplerinden sekiz farklı tavan türünü bu yazıda sizler için derledik.
Geleneksel bir tavan konstrüksiyon tipi genellikle evlerde bulunur. Bu tavanlar standart bir alçıpan kaplamaya sahiptir ve kolay kurulum gerektiren daha düşük maliyetli malzemelerden yapılmıştır. Geleneksel tavanlar düzdür - ve genellikle 8 ila 9 fit yüksekliğindedir ve tipik yapı malzemesi boyutlarına uyabilir. Daha kolay erişilebilir olmasına rağmen, tavanlar çok alçaksa bir oda basık olabilir. Tavanı birkaç metre yükseltmek, alanı önemli ölçüde açabilir ve hatta bina değerini artırabilir.
Asma tavan, halihazırda yerinde olan mevcut tavanın altındaki metal bir ızgaradan sarkar. Yaygın olarak gürültü düzenleyici akustik tavan döşemeleri ile kullanılan bu düz asma tavanlar, tasarımcıların mekanik, elektrik, sıhhi tesisat ve aydınlatma armatürlerini, açıkta kalan tavanın üzerine gizlemesine olanak tanır .
Bu tavan çeşidi en çok ticari binalarda, ofislerde ve perakende alanlarında kullanılır, çünkü asma tavanlar tasarımcılara önemli bir esneklik sağlar. Çoğu ahşap tavan, standart ticari T-çubuk ızgaralar kullanılarak asılır ve uygun maliyetli bir seçenektir.
Genellikle üst düzey evlerde, kiliselerde, kütüphanelerde ve otellerde bulunan süslü tavanlar klasik, hatta lüks bir estetiği yansıtır. Geleneksel seçeneklerden daha pahalı bir seçenek olan süslü tavanlar, bu çeşitliliğe aşina olan uzmanlar tarafından kurulum gerektirir.
Tepsi tavanları çok seviyeli tavanlardır - tek bir yükseklikten başlarlar, daha sonra seviye ekledikçe alçalırlar. Adından da anlaşılacağı gibi tavan düzeni bir tepsiyi andırıyor. Tepsinin dış tarafındaki düz tavan, tavanın en yüksek kısmı olan yükseltilmiş merkezi çevreler. Bu tavanlar bir mekana dramatik bir etki katabilir ve aynı zamanda bir odanın daha uzun görünmesini sağlayabilir. Panelli tavanlar tipik olarak iki ila üç seviyeye sahiptir ve her seviye, yukarıdaki seviyenin 5 ila 11 inç altına düşer. Katmanlar arasına bir kaplama olarak döşeme veya pervaz ekleyebilirsiniz.
Bir tavan tipi resmi odalarda, tiyatrolarda veya kiliselerde bulunur . Örneğin Vatikan, dünyanın en ünlü kemerli tavanlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Kubbe benzeri bir tasarım oluşturan bu içbükey tavan, tavan ve duvarlar arasında keskin açılar yerine kavisli kenarlara sahiptir ve genellikle kavisli kalıplama veya çerçeveleme kullanılarak inşa edilir. Koylar ana duvarın tepesinden başlayıp tavana kadar uzanıyor.
Katedral tavanları genellikle geniş oturma odalarında, yemek odalarında, yatak odalarında ve hatta ana banyoda bulunur. Katedral veya tonozlu tavanlar, V'nin ucunun en yüksek nokta olduğu ve V'nin kenarlarının aşağıya doğru eğimli olduğu ters V biçimli tavanları ile bilinir
Tek eğimli veya tek eğimli tavanlar, genellikle tavan arasında veya çatı katında bir evin en üst katında bulunur
Odanız için farklı bir görünüm yaratan bir sundurma tavanı, bir duvarda yüksek bir noktada başlayacak ve ardından karşı duvara doğru eğimli olacaktır. Ticari mimaride, sundurma tavanı bir sundurma çatı yapısını yansıtır. Aynı zamanda tasarımcılara büyük bir esneklik sunar. Ana raylar eğimin aşağısına yerleştirilmişse, ahşap tavanlar standart bir asma ızgarası kullanılarak bir eğimde de asılabili
Kiriş tavanlar tipik olarak ticari ortamlar için koridorlarda ve konut ortamları için oturma ve yemek odalarında bulunur. Çağdaş bir tarz olarak görülse de aslında geleneksel bir tavan şeklidir. Esas olarak sert ağaçlardan yapılan kirişler, evlere klasik, rustik bir görünüm kazandırır.Daha ağır, taşıyıcı kirişler mekanın iç kısmında açığa çıktığında, doğal ahşap odanın geri kalanından görsel çeşitlilik sağlar. Taşıyıcı kirişlerin gerekli olmadığı durumlarda, kirişin bir kopyası kontrplak ve gönye kullanılarak oluşturulur.